VILKET TAKMATERIAL VÄLJER DU FÖR DITT TAK?

När du bygger ditt hem eller renoverar taket måste du välja en viss typ av takmaterial. När allt kommer omkring kommer det en tid då det nya taket måste täckas med detta takmaterial. Det finns olika alternativ på marknaden för sluttande och plana tak. I denna artikel listar våra takläggare ett stort antal av dessa typer av tak för dig. Detta kan göra det lättare att göra ett välgrundat val!

Alternativ för ett sluttande tak på ditt hem

När ditt hus har sluttande tak har du flera alternativ när det gäller takläggning. Den mest traditionella formen av takmaterial för sluttande tak är takpannor. Takpannor är gjorda av olika material och erbjuds i olika modeller och färger. På så sätt hittar du alltid en lämplig takpanna för stilen i ditt hem.

Ett alternativ, men som liknar takpannor, är skiffertak. Dessa skiffer erbjuds som konstgjorda skiffer och naturliga skiffer. Konstgjorda skiffer är för närvarande den mest populära lösningen. Dessa konstgjorda skiffer kan justeras efter dina egna önskemål och är billigare än naturliga skiffer.

Som ett tredje alternativ för ett sluttande tak kan ett halmtak vara värt att överväga. Med halmtak bör du dock ta hänsyn till underhållet, vilket kostar. Ett halmtak håller ofta inte mycket längre än 30 år. Det betyder att denna typ av tak är inte särskilt hållbar.

Lämpligt takmaterial för ett platt tak

Precis som med sluttande tak har du också olika alternativ med platt tak. De flesta väljer EPDM -takläggning. Detta material är relativt dyrt, men mycket hållbart. Det brukar vara längre än en livstid! Det är inte heller oviktigt att användningen av EPDM kommer att kosta dig lite underhåll i framtiden. Du kan gå på materialet året om. Perfekt om du också vill använda ditt platta tak som en takterrass.

Om du inte tycker att EPDM -tak är lämpligt kan ett grönt tak vara av intresse för dig. Ditt platta tak är täckt av ett stort antal mossor och gräs. Dessa mossor och gräs täcker inte bara ditt tak, utan hjälper också till att behålla värmen. Zink nämns ofta som det sista alternativet. Detta material är lätt att arbeta med och kan därför enkelt anpassas efter takets form.

Behöver du en takläggare för ditt framtida projekt? Vi lägger tak i hela Göteborg och utfärdar gärna ditt projekt, kontakta oss för en kostnadsfri offert!