MER BOSTADSYTA OCH LIVSKVALITET GENOM TAKFÖNSTER

Om du vill använda utrymmet under taket som bostadsyta bör du tänka på rätt takfönster när du planerar utbyggnaden. Fönster under taket ger bättre livskvalitet genom naturligt ljus. De ökar atmosfären och erbjuder en underbar utsikt över omgivningen. Det finns praktiskt taget inga arkitektoniska gränser för installationen av takfönster. Från de olika kvistfönstren till den extravaganta och individuella takfönsterkonstruktionen kan nästan alla drömhem uppfyllas under taket.

Mer bostadsyta genom sovsalar

I motsats till takfönstren i vardagsrummet erbjuder kvistfönster mer bostadsutrymme. Det är därför som kvistfönstret kallas stående fönster som kan öppnas som fasadfönster. Baserat på kvistkonstruktionen erbjuder detta mer bostadsyta under taket. Beroende på takkonstruktionen finns det olika typer av takkupor. Kontakta oss om du har funderingar kring vad som skulle kunna implementeras på just ditt hus.

I grund och botten krävs det en noggrann planering för att expandera taket med en eller flera takvåningar. Vid ombyggnad av taket måste bygglov vanligtvis beaktas. Den efterföljande installationen av takkupor är dock komplex och kräver en massiv ombyggnad av takkonstruktionen. Dörrfönster ändrar takets form och bidrar därför till husets övergripande utseende ur arkitektonisk synvinkel.

Vardagsrumsfönster för eftermontering av taket

När det gäller vardagsrumsfönster talar man om horisontella takfönster som är anpassade till takets lutningsvinkel. I modern konstruktion är de också kända som takfönster. Fönstren kan vanligtvis lutas runt sin horisontella mittaxel och, beroende på storlek, erbjuder de en behaglig mängd ljus i bostadsutrymmet. Takfönster som ligger direkt intill takfoten kan perfekt kombineras med fasadfönstren under. På detta sätt kan helt individuella takfönsterkonstruktioner planeras och implementeras. För solskydd, värmestrålning eller mörkläggning i vardagsrummet kan vardagsrumsfönstren utrustas med inre eller yttre solskyddsgardiner.

Installationen av takfönster är, till skillnad från de senare inbyggda takkuporna, mer kostnadseffektiv och kräver vanligtvis inte bygglov. Dessutom är mindre takfönster installerade för skorstenssoparen för enkel utgång för rengöring av skorstenen eller för montering och underhåll av en parabolantenn.

Takfönster speciellt för platta takbyggnader

Förutom takfönster med takkupor och vardagsrumsfönster installeras så kallade takfönster på platta tak eller lätt sluttande tak. Takfönster används främst för att belysa interiören och ger inte utsikt över omgivningen. De olika fönsterkonstruktionerna är också möjliga här. Från små, böjda takfönster av frostat glas till stora fönsterkonstruktioner finns det nästan inga gränser för takfönsterkonstruktionen. Dessutom används takfönster med stora ytor för att belysa rum som ligger under jordytan.

Vill du också få mer bostadsutrymme och livskvalitet genom takfönster? Fråga oss då – vi är dina experter på takfönster och takläggning i Göteborg.