Årstidens inflytande på takbeläggningen

Ditt tak måste tåla mycket under säsongerna. Från mycket varmt på dagen, kallt på natten eller efter regn, och det år efter år. Takbeläggningen på ditt tak skyddar alla grejer under.

Om du är på taket varje dag kommer du naturligtvis att veta allt om det. I den här bloggen vill vi lista alla säsongens influenser.

Höst

Precis som på sommaren finns det ett överflöd av löv, bara nu är de inte längre på träden och är bland annat på platta tak.

Det verkar ofarligt och du kanske tror att det kommer att blåsa av igen med nästa höststorm, men det tar inte så många löv för att täppa till ett avlopp. Och då kan vattnet inte fly och det stannar på det platta taket.

Det är aldrig bra för takbeläggningen, speciellt när det blir kallare och fryser på natten. På detta sätt är ditt platta tak onödigt extra tungt.

Kort sagt, gå på taket i tid. I det osannolika fallet att läckage inträffar, oavsett orsak, vet du naturligtvis var du hittar oss.

Vinter

Det har redan nämnts ovan: risken för isande kyla. Frostskador orsakas av is som har fäst vid takbeläggningen och sedan expanderar. Det kan kännas igen med raka linjer i takbeläggningen.

Förebyggande är också bättre än botemedel i detta avseende. Använd aldrig salt eller andra frätande ämnen, eftersom detta kan skada takskyddets skyddande lager. Ta försiktigt bort is på taket och öppna eventuella frysta rör.

Dessutom finns det en chans för snö den här säsongen. Det är bäst att ta bort lössnö så snabbt som möjligt. Förhindra att snölagret växer, vilket kommer att komprimera den nedre delen och lägga mer belastning på taket än nödvändigt.

Vår

På våren återvänder naturen till liv och vi kan njuta av de vackra blommorna som dyker upp igen överallt. När de är klar med blomningen börjar de dock virvla och kan hamna i takdräneringsrören.

Du har faktiskt samma problem som på hösten. Den enda skillnaden är att döda löv är tuffare och fler och därför mer benägna att orsaka dräneringsstopp. Detta förändrar inte det faktum att du också måste hålla ett extra öga på dräneringen under denna tid på året.

Sommar

På sommaren måste vi hantera stora temperaturvariationer. Under dagen kan det vara mycket varmt och svalt på natten och under eller efter en regnskur kan det plötsligt svalna avsevärt. Så även vid denna tid på året måste ett platt tak stå ut en hel del.

Om takbeläggningen underhålls ordentligt kommer du knappast att märka det. Om så inte är fallet finns det dock större risk för knastrar: små sprickor i takbeläggningen. Dessa kan så småningom leda till läckage.

Det visar bara hur viktigt takinspektion och underhåll är för din takläggning är. Ett platt tak som är väl utformat, installerat och ordentligt underhållet håller inte mindre än 30 år.

Kontakta oss som din takläggare i Göteborg!